Kafana Pavle Korčagin

- Na Zvezdari je 2001. godine otvorena "postena kafana", jedna od 12500 kafana u Beogradu, koja podseca na vreme komunizma i ciji su osnivaci "akcijasi".

U vrema Tita, radne akcije su bile veoma popularne i korisne, kako za zemlju, tako i za narod, te je to vreme nazvano i "drustvo jednakih sansi". U to su vreme, svi koji su hteli da studiraju to zaista i mogli, bez obzira na to ko su im bili roditelji. To je bila njihova sansa.

- Ovde ne postoji ideologija do one, da se tu moze svratiti sa punim cegerima u povratku sa pijace, odmoriti uz kafu i u dobrom drustvu, mogu cuti i izgovoriti "svakojake gluposti", pricati sa narodom, a da to ne kosta puno.

- Mladji svet koji dolazi ovamo, u potpunosti je prihvatio tu ideju, a stariji nastavio da je neguje. "Zasto da Irci imaju svoje pub-ove na koje su ponosni, a mi zaboravljamo nase najbolje kafane", bio je jedan od motiva za ozivljavanje ove price, drugi je bio - otvoriti "kindergarden for adults" ili zabaviste za odrasle.

- Ovde mozete sresti lepog i zanimljivog sveta koji donosi razlicite price i zaboravljene stvari. Ali dok jedni donose, drugi odnose i kradu (narod dao narod i uzeo), tako se postavka u zavisnosti od posetilaca, menja.

- Enterijer je podeljen. Vrlo autentican i nesvakidasnji, u crveno-belo-plavim bojama komunizma, sa etno elementima, predstavlja svojevrstan exponat Beograda. Ovde je sve originalno, spomenice majki palih boraca, slike gardista, brigada sa radnih akcija i svih onih koji nikako ne smeju biti zaboravljeni - Stjepan Filipovic, Ljuba Cupic... Slike Josipa Broza, srp i cekic, petokraka, zastava i grb, starije ce vratiti u mladost, a one mladje nauciti nasoj istoriji. Upravo ti mladi, na 25. Maj, koji se ovde i danas obelezava svecano, ukljucuju se kao volonteri, i kao nekada na radnim akcijama, pomazu da sve funkcionise besprekorno.

Što se muzičkog programa tiče, ponedeljkom i subotom je to "Mala maca band" - ozvučeni tamburaši, utorkom i sredom dve ozvučene gitare, sjajni duo "Coka i Rade" - pop rock i narodna muzika. Četvrtkom bend "Bačena kašika", petkom sjajni "Danunubius acoustic", takođe prava kafanska muzika. Bendovi koji su, svirajući godinama, potvrdili svoj kvalitet.

Iako se godinama vešto odupirao jelima sa rostilja, "Pavle" je danas, na zahtev njegovih gostiju, poklekao. Tako je nedelja - dan rezervisan za 50% popusta na sve sa roštilja!

kafana pavle korčagin
kafana pavle korčagin
  • Kafana Pavle Korčagin
  • Ćirila i Metodija 2a
  • 11000, Beograd
  • Pon-Pet: 07:30h-1:00h | Sub: 10:00h-1:00h |
           Ned: 11:00h-23:00h
  • +381 11 240 19 80
  • vojincucic@yahoo.com
  • PIB: 105030159
  • Matični br: 20277840

Dizajn i izrada Creative Web