Kafana Pavle Korčagin

- Na Zvezdari je 2001. godine otvorena "poštena kafana", jedna od 12.500 kafana u Beogradu, koja podseća na vreme komunizma i čiji su osnivači "akcijaši".

U vrema Tita, radne akcije su bile veoma popularne i korisne, kako za zemlju, tako i za narod, te je to vreme nazvano i "društvo jednakih šansi". U to su vreme, svi koji su hteli da studiraju to zaista i mogli, bez obzira na to ko su im bili roditelji. To je bila njihova šansa.

- Ovde ne postoji ideologija do one, da se tu može svratiti sa punim cegerima u povratku sa pijace, odmoriti uz kafu i u dobrom društvu, mogu čuti i izgovoriti "svakojake gluposti", pričati sa narodom, a da to ne košta puno.

- Mlađi svet koji dolazi ovamo, u potpunosti je prihvatio tu ideju, a stariji nastavio da je neguje. "Zašto da Irci imaju svoje pub-ove na koje su ponosni, a mi zaboravljamo naše najbolje kafane", bio je jedan od motiva za oživljavanje ove priče, drugi je bio - otvoriti "kindergarden for adults" ili zabavište za odrasle.

- Ovde možete sresti lepog i zanimljivog sveta koji donosi različite priče i zaboravljene stvari. Ali dok jedni donose, drugi odnose i kradu (narod dao narod i uzeo), tako se postavka u zavisnosti od posetilaca, menja.

- Enterijer je podeljen. Vrlo autentičan i nesvakidašnji, u crveno-belo-plavim bojama komunizma, sa etno elementima, predstavlja svojevrstan exponat Beograda. Ovde je sve originalno, spomenice majki palih boraca, slike gardista, brigada sa radnih akcija i svih onih koji nikako ne smeju biti zaboravljeni - Stjepan Filipović, Ljuba Čupić... Slike Josipa Broza, srp i čekic, petokraka, zastava i grb, starije će vratiti u mladost, a one mlađe naučiti našoj istoriji. Upravo ti mladi, na 25. Maj, koji se ovde i danas obeležava svečano, uključuju se kao volonteri, i kao nekada na radnim akcijama, pomažu da sve funkcioniše besprekorno.

Što se muzičkog programa tiče, ponedeljkom i subotom je to "Mala maca band" - ozvučeni tamburaši, utorkom i sredom dve ozvučene gitare, sjajni duo "Coka i Rade" - pop rock i narodna muzika. Četvrtkom bend "Bačena kašika", petkom sjajni "Danunubius acoustic", takođe prava kafanska muzika. Bendovi koji su, svirajući godinama, potvrdili svoj kvalitet.

kafana pavle korčagin
kafana pavle korčagin