Kafana Pavle Korčagin

- Na Zvezdari je 2001. godine otvorena "postena kafana", jedna od 12500 kafana u Beogradu, koja podseca na vreme komunizma i ciji su osnivaci "akcijasi".

U vrema Tita, radne akcije su bile veoma popularne i korisne, kako za zemlju, tako i za narod, te je to vreme nazvano i "drustvo jednakih sansi". U to su vreme, svi koji su hteli da studiraju to zaista i mogli, bez obzira na to ko su im bili roditelji. To je bila njihova sansa.

- Ovde ne postoji ideologija do one, da se tu moze svratiti sa punim cegerima u povratku sa pijace, odmoriti uz kafu i u dobrom drustvu, mogu cuti i izgovoriti "svakojake gluposti", pricati sa narodom, a da to ne kosta puno.

- Mladji svet koji dolazi ovamo, u potpunosti je prihvatio tu ideju, a stariji nastavio da je neguje. "Zasto da Irci imaju svoje pub-ove na koje su ponosni, a mi zaboravljamo nase najbolje kafane", bio je jedan od motiva za ozivljavanje ove price, drugi je bio - otvoriti "kindergarden for adults" ili zabaviste za odrasle.

- Ovde mozete sresti lepog i zanimljivog sveta koji donosi razlicite price i zaboravljene stvari. Ali dok jedni donose, drugi odnose i kradu (narod dao narod i uzeo), tako se postavka u zavisnosti od posetilaca, menja.

- Enterijer je podeljen. Vrlo autentican i nesvakidasnji, u crveno-belo-plavim bojama komunizma, sa etno elementima, predstavlja svojevrstan exponat Beograda. Ovde je sve originalno, spomenice majki palih boraca, slike gardista, brigada sa radnih akcija i svih onih koji nikako ne smeju biti zaboravljeni - Stjepan Filipovic, Ljuba Cupic... Slike Josipa Broza, srp i cekic, petokraka, zastava i grb, starije ce vratiti u mladost, a one mladje nauciti nasoj istoriji. Upravo ti mladi, na 25. Maj, koji se ovde i danas obelezava svecano, ukljucuju se kao volonteri, i kao nekada na radnim akcijama, pomazu da sve funkcionise besprekorno.

- Na jelovniku kod "Pavla Korcagina", naci cete neobicnu ponudu - "da me vidi moja mila majka", "ziv mi ti", ili "batak Daliborke Stojisic". Iako se godinama vesto odupirao jelima sa rostilja, "Pavle" je danas, na zahtev njegovih gostiju, poklekao. Za njega kazu, "poslednji beogradski splav na suvom". Zasto? Zato sto svake noci ovde svira muzikica. Ponedeljkom su to sremski tamburasi, utorkom i sredom ever green, a cetvrtkom, petkom i subotom akustican band, koji je, svirajuci godinama, potvrdio svoj kvalitet.

- Napomena: Znajuci i verujuci da i kafana, kao i porodica i drustvo, vaspitava mlade, poruka je da se ovde ne moze iz vaspitnih razloga naruciti Ceca ni Karleusa, ovde se neguje dobra narodna pesma.

kafana pavle korčagin
kafana pavle korčagin
  • Kafana Pavle Korčagin
  • Ćirila i Metodija 2a
  • 11000, Beograd
  • Pon-Pet: 07:30h-1:00h | Sub: 10:00h-1:00h |
           Ned: 11:00h-23:00h
  • +381 11 240 19 80
  • vojincucic@yahoo.com
  • PIB: 105030159
  • Matični br: 20277840

Dizajn i izrada Creative Web