Kafana Pavle Korčagin

- Na Zvezdari je 2001. godine otvorena "poštena kafana", jedna od 12.500 kafana u Beogradu, koja podseća na vreme komunizma i čiji su osnivači "akcijaši".

U vrema Tita, radne akcije su bile veoma popularne i korisne, kako za zemlju, tako i za narod, te je to vreme nazvano i "društvo jednakih šansi". U to su vreme, svi koji su hteli da studiraju to zaista i mogli, bez obzira na to ko su im bili roditelji. To je bila njihova šansa.

- Ovde ne postoji ideologija do one, da se tu može svratiti sa punim cegerima u povratku sa pijace, odmoriti uz kafu i u dobrom društvu, mogu čuti i izgovoriti "svakojake gluposti", pričati sa narodom, a da to ne košta puno.

- Mlađi svet koji dolazi ovamo, u potpunosti je prihvatio tu ideju, a stariji nastavio da je neguje. "Zašto da Irci imaju svoje pub-ove na koje su ponosni, a mi zaboravljamo naše najbolje kafane", bio je jedan od motiva za oživljavanje ove priče, drugi je bio - otvoriti "kindergarden for adults" ili zabavište za odrasle.

- Ovde možete sresti lepog i zanimljivog sveta koji donosi različite priče i zaboravljene stvari. Ali dok jedni donose, drugi odnose i kradu (narod dao narod i uzeo), tako se postavka u zavisnosti od posetilaca, menja.

- Enterijer je podeljen. Vrlo autentičan i nesvakidašnji, u crveno-belo-plavim bojama komunizma, sa etno elementima, predstavlja svojevrstan exponat Beograda. Ovde je sve originalno, spomenice majki palih boraca, slike gardista, brigada sa radnih akcija i svih onih koji nikako ne smeju biti zaboravljeni - Stjepan Filipović, Ljuba Čupić... Slike Josipa Broza, srp i čekic, petokraka, zastava i grb, starije će vratiti u mladost, a one mlađe naučiti našoj istoriji. Upravo ti mladi, na 25. Maj, koji se ovde i danas obeležava svečano, uključuju se kao volonteri, i kao nekada na radnim akcijama, pomažu da sve funkcioniše besprekorno.

Što se muzičkog programa tiče, ponedeljkom i subotom je to "Mala maca band" - ozvučeni tamburaši, utorkom i sredom dve ozvučene gitare, sjajni duo "Coka i Rade" - pop rock i narodna muzika. Četvrtkom bend "Bačena kašika", petkom sjajni "Danunubius acoustic", takođe prava kafanska muzika. Bendovi koji su, svirajući godinama, potvrdili svoj kvalitet.

Iako se godinama vešto odupirao jelima sa roštilja, "Pavle" je danas, na zahtev njegovih gostiju, poklekao. Tako je nedelja - dan rezervisan za 50% popusta na sve sa roštilja!

kafana pavle korčagin
kafana pavle korčagin